Wat is the internet of things?

U heeft het vast wel ergens gehoord: the internet of things. Maar wat is het eigenlijk? En wat zijn smart devices?  Wat zijn de risico’s ervan en wegen de voordelen op tegen deze risico’s? Na het lezen van deze blog bent u helemaal op de hoogte en hopelijk kunt u zelf een keuze maken in welke mate u aan wilt sluiten bij deze ontwikkeling.

Internet of Things

In het Nederlands vertaald: internet der dingen. Internet werd in eerste instantie vooral gebruikt door computers, tablets en smartphones. Maar het gebruik van internet neemt toe. Deze “slimme apparaten” zijn ook aangesloten op internet, zeg maar internet 2.0. Via een app op de smartphone of tablet kunt u op afstand inloggen op zo’n slim apparaat en deze vervolgens eenvoudig bedienen. Hartstikke handig dus!

Wat zijn dan slimme apparaten?

Slimme apparaten (smart devices) zijn gebruiksvoorwerpen die gekoppeld zijn aan internet. U kunt deze slimme apparaten via internet benaderen en besturen. Bijvoorbeeld: de Smart TV. Via de Smart TV kunt u zich aanmelden op Netflix en op elk gewenste tijd een film of een serie bekijken.
De energie leveranciers enige tijd geleden slimme energiemeters op de markt gebracht. Zo kunt u onderweg de kachel thuis een graadje warmer of kouder zetten. Zo zijn er tal van voorbeelden: de slimme zelf rijdende auto, de slimme beveiligingscamera, de smart home, etc.

Wat zijn de risico’s van Smart Devices?

Erg handig dat u van afstand al uw slimme apparaten kunt bedienen. Het gemak dient de mens. En daarmee zien we de risico’s die deze ontwikkelingen met zich mee brengen snel over het hoofd. De beveiliging van deze slimme apparaten is (nog steeds) niet altijd goed geregeld. En dus aantrekkelijk voor hackers. Risico’s kunnen zijn:

  • Dat privé informatie op straat komt te liggen.
  • Dat privé informatie wordt gestolen en tegen betaling pas weer beschikbaar wordt gesteld.
  • Dat hackers het beheer over uw smart device overnemen met alle mogelijke gevolgen van dien.
  • Dat zonder dat u zich daar bewust van bent hackers live met u mee kijken in uw privé leven.

Er zijn tal van (risico’s op) hacks van smart devices te vinden op internet. Ik heb een paar recente voorbeelden voor u opgezocht:

De slimme energie meter

De slimme energiemeter zou in theorie de consument besparen op het energie verbruik. Deze week is uit onderzoek van eenvandaag gebleken, dat de slimme energie meters helemaal niet zo nauwkeurig zijn. En dat ze meer verbruik noteren dan dat je werkelijk verbruik. Maar daarnaast geven die slimme meters elke 15 minuten het energie verbruik door aan de energie leverancier. Met deze data kan bijvoorbeeld vast worden gesteld wanneer u wel of niet thuis bent, hoe laat u naar bed gaat, wanneer u opstaat. De slimme meter deelt ongevraagd uw privéleven met uw energieleverancier.
En wat te denken, als de slimme energiemeter bij u thuis wordt gehacked? U wordt gebeld door de hacker met de mededeling dat uw slimme meter is gehacked, u per direct geld dient over te maken. Zo niet, dan blijft de kachel standaard op 25 graden staan (of helemaal uit). Risico’s op een hack van uw privé gegevens zijn aanwezig zowel bij u thuis als op de servers van de energieleveranciers.

De slimme zelfrijdende auto

Deze zit vol met de nieuwste technologische snufjes allemaal via internet met elkaar verbonden. Hoe meer verbindingen hoe meer potentiële ingangen voor hackers. De autobranche is zich nog niet helemaal bewust van de gevaren die een hack met zich mee kunnen brengen. Als een hacker eenmaal binnen is, dan kan hij controle van de auto overnemen. Geen fijne gedachte als u met 130 kilometer per uur over de snelweg rijdt.

Sprekende poppen

Leuk! Er zijn tegenwoordig ook poppen, waarop u als ouder van afstand met uw kind kan communiceren. Enig…totdat afgelopen week een groot datalek was gemeld: pratende poppen hebben privé gesprekken met kids op het internet gelekt. Niet alleen privé gesprekken, maar ook foto’s en e-mail gegevens zijn gelekt. Tegen een flinke betaling zouden deze privé gegevens terug gegeven worden. En hoe zou u als ouder reageren als u erachter komt, dat een hacker via een gehackte pop uw kind toespreekt?

Moet ik dan maar niet overstappen op Smart Devices?

Er zijn nog veel meer (verschrikkelijke) voorbeelden te vinden op internet. Bedenk maar eens wat een gehackte webcam voor impact kan hebben op uw privé leven en/of dat van uw kinderen. Internet of things in combinatie met smart devices is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Het biedt daarentegen ook zeker voordelen. Mijn advies is dus niet om géén slimme apparaten te gaan gebruiken. Mijn advies is wel om daar héél bewust mee om te gaan en daarin uw eigen keuzes te maken. Alles wat in verbinding staat met internet kan gehacked worden. De beveiliging van deze slimme apparaten heeft tot nu toe beperkte aandacht gekregen. Ik wil deze blog daarom afsluiten met enkele vragen om meer bewustwording te creëren en daarmee hopelijk risico’s op ongewenste situaties te verminderen.

  1. Weet u welke data de smart device verzamelt van u?
  2. Heeft u enig idee waar die data naar toe gaat, waar staan de servers?
  3. Hoe is de toegang tot deze data beveiligd?
  4. Wie heeft toegang tot deze data?
  5. Bent u op de hoogte waarom data wordt verzameld en bewaard?
  6. Heeft u de standaard beveiligingsinstellingen aangepast?
  7. Wat kunnen mogelijke gevolgen voor u zijn als u slachtoffer bent van een hack / datalek?
  8. Wegen de risico’s van een hack op tegen het gemak die smart devices met zich meebrengen?
  9. Bent u geïnteresseerd in wie er toegang heeft tot uw privé gegevens?

Ik ben benieuwd. Ik wens iedereen heel veel “Security Awareness” toe. Heeft u hulp nodig  of heeft u n.a.v. deze blog vragen, neemt u gerust contact met mij op.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.